Obdĺžnikový tvar, netradičné kombinácie chutí, a predsa je to pizza. Rímska. Odlišuje sa hlavne spôsobom podávania. Zatiaľ čo pri klasickej očakávame okrúhly tvar krájaný na trojuholníky, rímska pizza sa pečie na hranatom plechu alebo sa, tak ako u nás, vytvaruje do väčších plátov.
Cesto prechádza pomalou fermentáciou. Je vysoko hydratované, tvorené tak kváskom, ako aj malým množstvom droždia. Voda sa počas pomalého pečenia vyparí, a tým vznikne nadýchaný kus pečiva. Dlhý proces kvasenia zabezpečí ľahšiu stráviteľnosť. Na rozdiel od neapolskej, pri rímskej sa najskôr upečú korpusy – čisté pláty. Tie sa následne potrú základom, doplnia sa ostatné ingrediencie a až po opätovnom vložení do pece dostávajú svoj finálny vzhľad.
aká je vaša obľúbená?
Samir a Filip – naši „chlapci z bistra“, denne pripravia niekoľko stoviek kúskov rímskej pizze. Vždy sa snažia, aby bol vo vitríne bohatý výber. Okrem stálic, bazalkovej margherity, šunkovo-syrovej či pikantnej salámovej, u nás nájdete napríklad aj výborné štyri druhy syra alebo tuniakovú s nakladanou cibuľkou a olivami. Obľúbenou vegetariánskou variantou je svieža cuketová s mätou, chilli vločkami, mozzarellou a čiernym sezamom. Mortadellová so syrom stracciatella a pistáciami vás prenesie do slnečného Talianska.
Je to len zlomok chutí, ktoré Kruh ponúka. V lete je margherita obohatená o sladké paradajky od našej lokálnej dodávateľky, počas hríbovej sezóny na šunkovú pridávame dubáky, na jeseň experimentujeme s tekvicou, vlašskými orechmi či baklažánom.
„Čisto kváskový má byť len chlieb. Pri ňom je chrumkavá kôrka žiadaná, pri ostatnom pečive bez pridania droždia nedosiahnete požadovaný výsledok.“
Boris, hlavný pekár
Či u nás niekedy bude aj pizza s kukuricou? „Samozrejme,“ odpovedá Samir. „Kukuricovú, ale aj ananásovú chcem pripraviť ako sobotný špeciál. Možno vtedy, keď bude majiteľ Milko na dovolenke,“ žartuje. Samirovou obľúbenou je práve pikantná salámová. „Je síce jednoduchá, no veľmi chutná.“ Filip je rovnako fanúšikom práve štipľavej salámovej. „A pritom ju jeme takmer každý deň,“ hovorí. Niektoré chute nás jednoducho nikdy neomrzia.
rímska pizza ako súčasť oslavy, svadby či firemnej akcie
A prečo do cesta pridávajú aj droždie a nie je čisto z kvásku? Pekár Boris vysvetľuje, že ak by to tak robili, pizza by bola po pár hodinách tvrdá ako kameň. „Čisto kváskový má byť len chlieb. Pri ňom je chrumkavá kôrka žiadaná, pri ostatnom pečive bez pridania droždia nedosiahnete požadovaný výsledok.“
Pizzu u nás nájdete približne od desiatej hodiny ráno a je dostupná do vypredania. Môžete si ju vychutnať priamo v pekárni, kde vám ju naši predajcovia zohrejú v malej piecke. Opätovne tak nadobudne chrumkavosť a šťavnatosť.
Pre firemné akcie, rodinné oslavy či stretnutia s priateľmi ponúkame catering, ktorého súčasťou môže byť aj naša rímska pizza.
Stačí nám napísať na objednavky@kruhpekaren.sk 48 hodín, čo je 2 dni vopred a radi vám pripravíme chutný zážitok. Dokonca vám ich v rámci Bratislavy môžeme aj priviezť.
Celú ponuku rímskej pizze si môžete prezrieť tu.